• Erzurum17 °C
  • Erzincan20 °C
  • Ağrı16 °C
  • Ankara21 °C
  • İstanbul15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Altılı Masa'nın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu oldu
06 Mart 2023 Pazartesi 22:05

Altılı Masa'nın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu oldu

Altılı masa liderlerinin Saadet Partisi Genel Merkezi'nde yaptığı toplantı sona erdi. Görüşme sonrası Millet İttifakı'ndan beklenen açıklamada cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğu açıklandı

Erzurum Seçimleri/ Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı 6'lı masada yaşanan krizin çözülmesiyle belli oldu. Liderler CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu oy birliğiyle Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ilan etti. Kılıçdaroğlu adaylığının ilan edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, Millet İttifakı'nın iktidarında diğer genel başkanların Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görev yapacağını duyurdu.

Güçlendirilmiş Parlamenter sisteme geçiş vaat eden ve Millet İttifakı çatısı altında bir araya gelen CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayını ilan etmek üzere Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde toplandı.

KILIÇDAROĞLU CUMHURBAŞKANI ADAYIMIZDIR

İlk konuşmayı yapan Karamollaoğlu kalabalığı selamladı. SAADET Lideri, "On binlerce kardeşimiz hayata veda etti. Birçok şehirde neredeyse bina ayakta kalmadı. Allah vefat edenlere rahmet eylesin. Bugün burada bir araya gelmemizin sebebini biliyorsunuz. Hava biraz soğuk. Ben bu toplantılarımız neticesinde aldığımız kararı duyurmayı bir görev addediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizim cumhurbaşkanı adayımızdır. Bu görevin hayırlı olmasını diliyorum. Bu görevin hayırlı olmasını diliyorum."

Karamollaoğlu sözü Kılıçdaroğlu'na bıraktı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Saadet Partisi Genel Merkezi'nin önünden açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

* Sevgilim halkım, değerli kardeşlerim. Yunus Emre bölüşürken tok oluruz, bölünürsek yok oluruz. Biz Türkiye'nin bütün renklerini buluşturmak için yola çıktı. Bu sofra Halil ibrahim sofrasıdır.

* Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. Allah'ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız. Biz Millet İttifakı oalrak Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.

*Millet İttifakı'na dahil partilerin Genel Başkanları, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ AYRINTISI

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası" yazılı olarak paylaşıldı.

Herkesin merakla beklediği ve krizin çözülmesine neden olan Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin ayrıntı 12. maddede yer aldı.

12. maddede şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanınınuygun gördüğü zamanda ve tanımlamış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır."

İşte imzalanan 12 madde:

1. Geçiş Sürecinde Türkiye'yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.

2. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir. 3. Geçiş Sürecinde Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.

4. Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.

5. Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır

6. Geçiş Sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.

7. Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.

8. Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.

9. Geçiş Sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.

10. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir.

11. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.

12. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.

TOPLANTI GEÇ BAŞLADI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkması ve Altılı Masa'dan ayrılmasının ardından Akşener yeniden masaya döndü, Millet İttifakı tekrar Saadet Partisi ev sahipliğinde toplandı. Saat 14.00'te başlayacağı duyurulan toplantı önce 15.00'e ardından da 16.00'ya ertelendi.

Kılıçdaroğlu, Akşener, İmamoğlu ve Yavaş dörtlü görüşme gerçekleştirdi.

Toplantı öncesi Saadet Partisi'nin parti binası önüne 'Birlikte Başaracağız' pankartı açıldı.

Saadet Partisi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, toplantının sonunda Saadet Partisi Genel Merkezi önünde bir açıklama yapılması bekleniyor.

Buna göre genel merkez önünde hazırlanan kürsüye ilk olarak ev sahibi Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu çıkarak kısa bir açıklama yapacak ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun adaylığını duyuracak. Karamollaoğlu'nun açıklama yapmasının nedeninin ittifakın en yaşlı üyesi konumunda bulunması olduğu belirtildi.

Devam eden Millet İttifakı toplantısında mola verildi. Bu süreçte 6 parti lideri kurmaylarını kabul etti. Liderler kendi kurmaylarıyla istişare etti.

Toplantı bitti ve Millet ittifakının Cumhurbaşkanı adayı belli oldu. Açılış konuşmasını yapan Temel Karamollaoğlu, Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığını ilan etti.

Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adaylığının ilanı ardından, geçiş sürecinin yol haritasını ilan edildi. Altılı Masa, 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası' üzerinde 12 madde ile mutabakata vardı.

whatsapp-image-2023-03-06-at-21-07-46.jpeg

Ne olmuştu?

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayının konuşulduğu toplantının ardından partisinin Genel İdare Kurulu'nu toplayan İYİ Parti lideri Akşener, kritik toplantının ardından yaptığı açıklamada, İYİ Parti'nin bir seçime zorlandığını söylemişti.

İttifak partilerinin CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu aday gösterdiğini bildiren Akşener, "İYİ parti dayatmaya mecbur bırakıldı, tercihe zorlandı" diye konuşmuştu.

Akşener, cumhurbaşkanı adaylığı için Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'na çağrıda bulunmuştu. Yavaş ve İmamoğlu da Kılıçdaroğlu'na desteklerini göstermişlerdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Erzurum Seçimleri | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0850 302 20 29, +90 442 234 95 52 pbx GSM: +90 530 172 64 10 | Faks : + 90 442 234 26 41 | Haber Yazılımı: CM Bilişim