• Erzurum19 °C
  • Erzincan22 °C
  • Ağrı21 °C
  • Ankara18 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Emine Erdoğan: Dostluk eli uzatıyoruz
27 Mayıs 2017 Cumartesi 10:34

Emine Erdoğan: Dostluk eli uzatıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEMDER) tarafından hayata geçirilen "Bir Umut, Bir Ufuk" projesinin açılış programına katıldı.

Erzurum Seçimleri- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Toplumsal  Gelişim Merkezi eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği'nin (TOGEMDER), Suriyeli  kadınların mesleki eğitim, istihdam ve topluma uyum projesi, "Bir Umut, Bir Ufuk"  programına katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Erdoğan, "Suriyeli mülteci  kardeşlerimiz için projelendirilen 'Bir Umut, Bir Ufuk' programının hayırlara  vesile olmasını diliyorum. TOGEMDER'i tebrik ediyorum.  Yürüttüğü birçok sosyal  sorumluluk projesine, bugün bir yenisini daha ekliyor. Son derece önemli bir  konuda, öncü bir çalışma yapıyor. Sultanbeyli Belediyesi başta olmak üzere emek  veren herkesi kutluyorum" diye konuştu. Emine Erdoğan, Türkiye'nin, toplumun tüm dezavantajlı kesimleri ile  olduğu gibi, ülkenin sosyal gerçeklerinden birisi olan mülteciler konusu ile de  yakından ilgilendiğini söylerken, şunları kaydetti:"Kurşun ve bombalardan, devletler arası politikalardan sıyrılıp  hayatta kalan kardeşlerimize dostluk eli uzatıyoruz.  Ne yazık ki 6 yıldır süren  Suriye iç savaşı, ardında bir milyona yakın ölü, yerinden yurdundan edilmiş  milyonlar, geleceği karartılmış çocuklar bıraktı.  Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve  Türk halkı olarak bizler, 3 milyona yakın mülteciye kucak açtık. Soframızı,  evimizi paylaştık. Sokaklarımızı, şehirlerimizi paylaşıyoruz. Artık Suriyeli  komşularımız, iş arkadaşlarımız var.  Fakat bu süreci planlı şekilde yürütmemiz  gerekiyor ki, mağduriyetler azalsın, toplumsal uyum ortaya çıksın. Özellikle,  savaşın, kadınların sırtına yüklediği yükü hafifletmek istiyoruz.  Dil eğitimi,  toplumsal yaşantıya uyum sağlamanın yegane yoludur. Yeterli ve etkili iletişim,  birçok sorunu çözer."


Bir Umut, Bir Ufuk Projesinin ilk aşamasının, dil eğitimine  yoğunlaşmasının son derece isabetli olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle  sürdürdü: "İstanbul'da, pilot bölgelerde başlayan projeyle, toplamda bin kadına,  önce Türkçe eğitimi verilecek, ardından mesleki eğitimle Suriyeli kadınlar iş  hayatına dahil edilecektir. Bu aynı zamanda, mülteci kardeşlerimizin Türk  ekonomisine katkı sağlamasına da imkan verecektir.  İş piyasasına erişim,  sığınmacı entegrasyonunun en temel dinamiğidir.  İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı ve  yerel yönetimlerle işbirliği ile inşallah bu en güzel şekilde sağlanacaktır.   İnanıyorum ki, bu proje, uluslararası mecralarda da farkındalığa vesile olacak.  Mültecilik ve doğurduğu sosyal problemler tüm dünyanın meselesi.  Dünyada  yaklaşık 60 milyon mülteci olduğu biliniyor. Ve her gün yenileri ekleniyor.  Entegrasyon politikaları geliştiriliyor. Hukuki zeminde çözümler aranıyor. Fakat  mülteci meselesi, sadece ekonomik ve siyasi bir mesele değil, ahlaki ve insani  bir meseledir.  Türkiye’nin yaklaşımı, kardeşlik hukuku çerçevesindedir."'İLK AŞAMASI DİL EĞİTİMİ' 

'KARDEŞLİK KAVRAMINI KULLANMALIYIZ'

"Mültecilerden bahsederken, 'kitlesel göç, istila' gibi terimler  değil, kardeşlik kavramı kullanılmaktadır." diyen Erdoğan, şöyle konuştu: "Seç-beğen-al şeklinde bir mülteci siyaseti yerine, eşref-i mahlukat  olarak görülen insan merkezli bir politika benimsenmiştir.  Medine tecrübesinden  hareketle Ensar-Muhacir yaklaşımı ile muhacirlerin kendi ayakları üstünde  durabildiği, toplumla kaynaşabildiği bir yapı tesis edilmek istenmektedir.   Kardeşlerimiz, mülteciliğin yalnızlık ve yabancılaşma psikolojisinden  çıkmalıdır. Şayet, kendilerinin de gayreti ile kalkınma ve birlikteliğin parçası  olabilirlerse, insanlık adına kendimizi bahtiyar hissedeceğiz.   Türkiye, nasıl  ki Avrupa’daki Türk vatandaşlarının, girdikleri toplumla kaynaşmalarını, asimile  değil entegre olmalarını istiyorsa, kendi topraklarındaki mülteciler için de  aynısını istemektedir. Bu çifte standarttan uzak, son derece insani ve ahlaki bir  yaklaşımdır.  Yeni bir toprakta hayat bulmaya çalışan genç kardeşlerime,  'Yağmurun en şiddetlisi, en kara bulutlardan çıkar' diyerek, umutsuzluğa  kapılmamalarını tavsiye ediyorum.  Türkiye sizler için hayata açılan yeni bir  penceredir. Bu imkanları çok iyi değerlendirin. Bir gün şartlar değiştiğinde,  ülkenize döndüğünüzde kazançlarınız, kayıplarınızdan fazla olsun. Türkçe öğrenmiş  olmak, zenginliğiniz olsun." Bir Umut, Bir Ufuk Projesi'nin zaman içinde tüm Türkiye'ye  yayılacağına dikkati çeken Emine Erdoğan, "Suriyeli kadınların mesleki eğitim,  istihdam ve topluma uyumu konusunda model bir proje haline gelecektir. Mülteci  kadınlarımızın eğitimler sonunda aldığı sertifikalar, iş kapılarının anahtarı  olacaktır." dedi.

 Göçün insanlık tarihi kadar eski olduğunu anlatan Erdoğan, sözlerini  şöyle tamamladı: "Tarihten bugüne, Endülüs'ten Kırım'a, Kafkasya'dan Filistin'e, Bosna  Hersek'ten Arakan'a, Afganistan'dan Kamboçya'ya nice coğrafyada, nice göç  hikayesi yaşanmıştır. İnsanlığın hamuru birbirine karışmış, kaderler birbirine  dokunmuştur.  Bu sosyal hareketlilik içinde asıl olan insanlığın onurunu taşımak,  çocukların geleceğini karartmamaktır. Bizler devlet ve millet olarak elimizden  geleni yapıyor, Suriye iç savaşının tarihe bıraktığı bu zorlu yükü, omuzlamaya  çalışıyoruz. İnşallah bu süreçten insanlığın kazancı ile çıkacağız.  Bu dualarla  sözlerime son vermeden önce hepinizin Ramazan-ı Şerif’inizi kutluyorum. Bereket  ve mağfiret ayının ülkemize, bölgemize, tüm insanlığa hayırlar getirmesini  diliyorum.  Evini, mahallesini, yurdunu özleyen Suriyeli kardeşlerime dua ediyor,  kalplerini küresel siyasetin çıkarcı hesaplarından uzak, temiz tutmalarını, umuda  tutunmalarını diliyorum."

BAKAN KAYA DA KATILDI 

Programının açılışına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül  Sayan Kaya, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Toplumsal Gelişim Merkezi  Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği TOGEMDER Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Gülbaran, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay, TFF Başkanı Yıldırım Demirören'in eşi Revna Demirören ve kızı Yelda Demirören ile çok sayıda sivil toplum  kuruluşu temsilcisinin üyeleri katıldı. Program, Suriyeli kadınlar için açılan  mesleki eğitim sınıflarının gezilmesi ile devam etti, hatıra fotoğrafı çekimi ile  son buldu.

PROJE BAŞLADI...

TOGEMDER öncülüğünde, İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı ve yerel  yönetimlerin işbirliği ile 2 yıl içinde bin kadının, Türkçe ve mesleki eğitimin  ardından istihdamını ve ekonomik-sosyal hayata katılımını hedefleyen proje,  Sultanbeyli'de başlatıldı. Öncelikle İstanbul'da pilot bölge seçilen ilçelerde  başlayan projenin zaman içinde tüm Türkiye’ye yayılması bekleniyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Erzurum Seçimleri | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0850 302 20 29, +90 442 234 95 52 pbx GSM: +90 530 172 64 10 | Faks : + 90 442 234 26 41 | Haber Yazılımı: CM Bilişim