• Erzurum9 °C
  • Erzincan15 °C
  • Ağrı12 °C
  • Ankara17 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Parti genel başkanları milletvekili listelerine girmeyecek!
09 Mart 2023 Perşembe 10:37

Parti genel başkanları milletvekili listelerine girmeyecek!

Millet İttifakı’nın kurmayları, ortak cumhurbaşkanı adayları Kemal Kılıçdaroğlu için yapılacak tanıtım toplantısı sonrası milletvekili listelerine odaklanacak.

Erzurum Seçimleri/ Gelen bilgilere göre, siyasi partiler seçimlere kendi logolarıyla girecekler. Bu nedenle, altı parti de toplam kırk bir ilde milletvekili adaylarını belirledi. Kalan kırk il için ise parti yetkilileri farklı ittifak modellerini ele alacaklar.

Seçim takvimine kadar hızlı bir çalışma yapılacağı açıklandı. Kurmaylar, "10 Mart'tan sonra resmi takvim işlemeye başlayana kadar yoğun bir çalışma yapacağız. Her parti, kırk ilde milletvekili adayı çıkarmak istediği yerleri belirleyecek. Sonra bunlar altı parti tarafından görüşülecek. Herhangi bir çakışma varsa, ortak bir karar alacağız" diye açıkladılar.

Bu çalışmaların Nisan ayının başına kadar tamamlanması bekleniyor. Ayrıca, CHP ve İYİ Parti'nin hemen hemen her ilde milletvekili adayı göstermek istediği belirtiliyor. Bu nedenle, ortaklık yapılacak illerin sınırlı tutulması düşünülüyor.

KRİTİK İLLERDE ORTAK LİSTE

Gelen bilgilere göre, diğer partilerin masada bulunan 40 ilde ortak bir liste oluşturulması fikrine sıcak baktığı, il tercihlerinin önemli olmadığı ve kararın masada alınacağı belirtiliyor. Ortak listenin hazırlanacağı illerde, illerin milletvekili sayıları ve ittifakların oy oranları dikkate alınacak. Kurmaylar, Yüksek Seçim Kurulu tarafından sadece 1 milletvekili ile temsil edileceği açıklanan Tunceli ve Bayburt gibi illerde tek bir listeden seçime girilebileceğini belirtiyor.

Ayrıca kurmaylar, Cumhur İttifakı'nın son seçimlerde yüzde 70'in üzerinde oy aldığı Yozgat ve Bayburt gibi illerde seçimin kazanılması için ortak listeyle girilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Diğer yandan, 2002 seçimlerinden bu yana milletvekili olan CHP lideri Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olduğu için bu seçimde ilk kez 21 yıl sonra milletvekili adayı olmayacak. Diğer liderler de cumhurbaşkanı yardımcılığına atanacakları için bu seçimde milletvekili adaylığı listelerinde yer almayacaklar.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Erzurum Seçimleri | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0850 302 20 29, +90 442 234 95 52 pbx GSM: +90 530 172 64 10 | Faks : + 90 442 234 26 41 | Haber Yazılımı: CM Bilişim