• Erzurum13 °C
  • Erzincan20 °C
  • Ağrı17 °C
  • Ankara20 °C
  • İstanbul22 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
7 bölgede 10 milyar liralık yatırım
01 Nisan 2017 Cumartesi 22:00

7 bölgede 10 milyar liralık yatırım

Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti öncesi basın mensupları ile bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 7 bölgede 70 bin konutun hasarlı olduğunu belirterek, yapacakları yatırım bedelinin 10 milyar lirayı bulduğunu söyledi.

Erzurum Güncel- Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, bir otelde basın mensupları ile bir araya geldi. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yapılanları ve bu çalışmalarda gelinen aşamayı basın mensupları ile paylaşan Bakan Özhaseki, kararlılıkla bu işin üzerine gittiklerini, bütün şehirleri teröristlerden temizlediklerini kaydetti. Bakan Özhaseki, “Önemli olan bu terörün bitmesinden sonra mağdur vatandaşların yaralarının sarılması, zararlarının tazmin edilmesi, o günün dünyasında oluşan kötülüklerin, sıkıntıların son bulmasıdır. Koordinatör bakanlık olarak devreye girdik, şiddet yaşanan ve çok yüksek oranda bu şiddetin yaşandığı 7 bölgede baştan sona bir proje yaptık. Bu 7 bölgede yaklaşık 70 bin konut hasarlıydı. Bunların yarıya yakını ağır hasarlı, biraz daha fazlası az hasarlıydı. 30 bin liraya kadar olanları az hasarlı olarak gördük. Onların tamamının bedelini ödedik. Yani vatandaşın camları, kapıları kırılmış, duvarları yıkılmış, ev de oturabilir durumda ise vatandaşın hasar bedelini ödedik. Bunun üzerinde olan yerlerde, oturulamayacak durumda olan evlerle ilgili de vatandaşlara ev vereceğimizi taahhüt ettik. Bu 7 bölgede toplamda bizim yapacağımız yatırımların bedeli 10 milyar lirayı buluyor. Birçok yerde işlerimiz çok hızlı bir şekilde devam ediyor” dedi.

Sur’da da 3 bin 700’e kadar bağımsız birimin ağır hasarlı olarak tespit edildiğini aktaran Bakan Özhaseki, bunların oturulamayacak durumda olduğunu, bu binaların yıkımının yapıldığını, zarar tespitlerini yaptıklarını, enkaz çalışmalarına başlayarak bunları temizlendiklerini anlattı.

“TARİHİ ESERLERİ ASLINA UYGUN OALRAK RESTORE EDİYORUZ"

Terör sırasında özellikle teröristlerin içlerine girerek yuvalandıkları Kurşunlu Camii gibi çok güzel camilerin, kiliselerin, havraların, çeşmelerin ve hanların bulunduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, bunların mülkiyeti kime ait ise onların hepsinin restore edildiğini anlattı. Bakan Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

 

“Mesela Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait 16 eser vardı, hasar görmüştü. Onların hepsinde restorasyon projesi başladı. Hem Kurşunlu Camii hem kilise yapılıyor. Elimizde ne kadar tarihi eser varsa aslına uygun olarak restore ediyoruz. Yaptığımız en güzel faaliyetlerin biri de ilçede artık betonarme, briketten çirkin yapılaşma yok, yapılmayacak. Sur ilçesinde yapılacak olan bütün evler bizim bildiğimiz geleneksel Diyarbakır evleri gibi inşa ediliyor. Taş yapı, avlulu. Bu biraz zor, biraz zaman da alıyor. Çünkü boşalan mahallelerin projelerinin yapılması, kurullardan geçilmesi, sonra aslına uygun olarak inşa edilmesi baya bir süreç. Ama başladık. 44 evin inşaatına başladık. Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde 135 dönümlük bir alan var. Şu an boşaltılıyor. Bu alanda geleneksel Diyarbakır evlerinin onlarcası yapılıyor. Kurullardan geçmek üzere."

Bakan Özhaseki, Sur’u yeniden ihya ettiklerini, burada geleneksel yaşamın da ticaretin de devam edeceğini vurguladı. Bakan Özhaseki, basın mensupları ile toplantısının ardından Gazi Caddesi’nde esnafı ziyaret edip sorunlarını dinledi. Bakan Özhaseki, restorasyonu süren Ulu Camii’ni gezdikten sonra İçkale’ye geçti.

Aydın Yorat - Ejder Ediz Işık

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Erzurum Seçimleri | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0850 302 20 29, +90 442 234 95 52 pbx GSM: +90 530 172 64 10 | Faks : + 90 442 234 26 41 | Haber Yazılımı: CM Bilişim