• Erzurum10 °C
  • Erzincan15 °C
  • Ağrı9 °C
  • Ankara22 °C
  • İstanbul17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erzurum'da 'seyyar sandık' ayaklarına gidecek
06 Nisan 2023 Perşembe 14:41

Erzurum'da 'seyyar sandık' ayaklarına gidecek

Cumhurbaşkanı ve 28’inci dönem milletvekili genel seçimlerinde hastalık veya engellilik sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin oy kullanabilmesi için seyyar sandıklar hazırlandı. Erzurum merkezde 77 kişi evde oy kullanmak için başvuruda bulundu.

Erzurum Seçimleri/ 14 Mayıs’ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanı ile 28’inci dönem milletvekili genel seçimleri öncesinde seçmenler de hazırlıklarını tamamladı. Hastalığı veya engeli nedeniyle evde yatağa bağlı olarak hayatını sürdüren seçmenler için de seyyar sandıklar kurulacak.

Yatağa bağımlı olduğu tespit edilen 17 bin 258 seçmen, Türkiye'de ilk kez 24 Haziran seçimlerinde uygulanan seyyar sandık ile oy kullanmıştı. Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olduğunu beyan eden seçmenlerin sandık ayağına götürülüyor. Yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturulacak. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek.

Askı başlangıç tarihi olan 20 Mart Pazartesi saat 08.00'de başlayan başvurular 2 Nisan saat 17.00'de sona erdi. Bu başvuruda, seyyar sandık kurulu talep formu ile engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu veya hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu ibaresinin yer aldığı sağlık raporu istendi. Seçmenler, seyyar sandıklarda oy kullanabilmek için, YSK’nın internet adresinde bulunan veya ilçe seçim kurullarından temin edilecek seyyar sandık kurulu talep formu ile ilçe seçim kurulu başkanlığına ya da ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa bir yakını aracılığıyla başvurdu. Bir önceki seçimde kalıcı olarak yatağa bağımlı olduğu tespit edilerek seyyar sandık seçmen listesine dâhil edilmiş seçmen ile Sağlık Bakanlığından elektronik ortamda alınan verilerden kalıcı olarak yatağa bağımlı olduğu tespit edilen seçmenlerden müracaat halinde yeniden sağlık raporu istenmedi.

Erzurum’da Yüksek Seçim Kurulu’na bağlı ilçe seçim kurulu başkanlığına ya da gönderilmek üzere muhtarlığa bir yakını aracılığı ile başvuran toplam 77 kişi oylarını seyyar sandığa atacak. Merkez Yakutiye ilçesinde 19, Palandöken’de 42, Aziziye’de ise 16 seçmen evden çıkmadan oy kullanabilecek.

Görme engelli seçmenler için özel pusula

Oy pusulalarının şekli belirlenip basım aşamasına gelindikten sonra, oy pusulasındaki mühür basılacak yerler dikkate alınarak mühür delikleri oluşturulacak. Seçimler için hazırlanan görme engelli oy kullanma şablonları YSK tarafından yurt içi ve dışındaki oy verme yerlerine gönderilecek.

Manolya BULUT-PUSULA

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Erzurum Seçimleri | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0850 302 20 29, +90 442 234 95 52 pbx GSM: +90 530 172 64 10 | Faks : + 90 442 234 26 41 | Haber Yazılımı: CM Bilişim