• Erzurum1 °C
  • Erzincan7 °C
  • Ağrı2 °C
  • Ankara5 °C
  • İstanbul10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sürprizlerin seçimi
01 Nisan 2019 Pazartesi 10:17

Sürprizlerin seçimi

Cumhur İttifakı, yüzde 52 halk desteğini korudu, 51 ilin 25’inde kazandı. Millet İttifakı ise 61 ilin 20’sinde belediye başkanlığını kazandı. AK Parti’nin kazandığı il sayısı 40’a düştü. MHP ise 12 il belediyesini elde etti.

Erzurum Seçimleri/ İttifakların yarıştığı yerel seçimlerde, bir çok ildeki yarış kıran kırana geçti. Bu seçimlerde AK Parti ve MHP Cumhur ittifakı olarak 30’u büyükşehir olmak üzere toplam 51 ilde,  CHP ve İYİ Parti ise 26’sı büyükşehir 35’i il olmak üzere toplam 61 ilde ortak aday çıkardı. Cumhur İttifakı, 51 ilin 25’inde  Millet İttifakı ise 61 ilin 20’sinde belediye başkanlığını kazandı.
 2014 seçimlerinde AK Parti 48, CHP 14, HDP 11 (Mardin’de bağımsız giren Ahmet Türk dâhil) MHP ise 8 il belediyesini kazanmıştı. Bu seçimlerde AK Parti ve MHP Cumhur ittifakı olarak 30’u büyükşehir olmak üzere toplam 51 ilde,  CHP ve İYİ Parti ise 26’sı büyükşehir 35’i il olmak üzere toplam 61 ilde ortak aday çıkardı. AK Parti’nin kazandığı il sayısı bu kez 40’a düşerken, MHP’nin elde ettiği belediye başkanlığı sayısı 12’ye çıktı. CHP,  HDP’nin de desteği ile 20 il belediye başkanlığı kazandı. İYİ Parti ise seçimlerden hüsranla çıktı. İYİ Parti tek bir ilin bile belediye başkanlığını kazamadı. HDP’nin kazandığı belediye başkanlığı sayısı ise 7’de kaldı.

 
 
undefined

Birinci Hastanesi

İstanbul Beylikdüzü'nde Tüm Branşlarda Hasta Kabulüne Başladı

Yaşama Açıldık!

 
 


İşte bazı illerde yarış:

ADANA: Bu ilde, Cumhur İttifakı’nın adayı MHP’li Hüseyin Sözlü ile Millet İttifakı’nın adayı CHP’li Zeydan Karalar yarıştı. HDP’nin aday çıkarmadığı Adana’da ipi göğüsleyen taraf Millet İttifakı oldu.

ANKARA: Cumhur İttifakı’nın adayı Mehmet Özhaseki ile Millet İttifakı’nın adayı Mansur Yavaş yarıştı. HDP’nin aday çıkarmadığı Ankara’daki seçimler kıran kırana geçti. Uzun süre bindelik denebilecek farklarla yarışan Özhaseki ve Yavaş çekişmesi adeta son sandık açılana kadar devam etti. Yüzde 80’nin üzerinde sandığın açıldığı Ankara’da Yavaş yarışı önde götürdü. Ancak Ankara’da ilginç olan ise, belediye meclis üyeliğinde AK Parti’nin çoğunluğu elde etmesi oldu.

ANTALYA: Menderes Türel ile Muhittin Böcek arasında geçen yarışı, HDP’nin desteği ile Millet İttifakının adayı Böcek kazandı.

AYDIN: Cumhur İttifakı Aydın’da AK Parti milletvekili Mustafa Savaş’ı aday gösterdi. Millet İttifakı ise mevcut başkan Özlem Çerçioğlu ile yarışa girdi. Seçimi Çerçioğlu kazandı.

BALIKESİR: Cumhur İttifakı’nın adayı AK Partili Yücel Yılmaz, Millet İttifakı’nın adayı İYİ Partili İsmail Ok’a karşı yarıştı. Seçimi kazanan isim ise Cumhur İttifakı’nın adayı oldu.

DENİZLİ: AK Partili mevcut başkan Osman Zolan Cumhur İttifakı’nın ortak adayı olarak seçime girdiği  Denizli’de Millet İttifakı’nın İYİ Partili Ümit Bahtiyar ile yarıştı. Zolan seçimleri yüzde 6 puana yakın farkla kazandı.

DİYARBAKIR: Bu ilde, AK Parti’nin adayı Cumali Atilla ile HDP’nin adayı Diyarbakır Milletvekili Adnan Selçuk Mızraklı yarıştı. HDP yüzde 60 civarında oy alarak belediye başkanlığını kazandı.

ERZURUM: Seçimin kazananı Cumhur İttifakı’nın adayı mevcut başkan Mehmet Sekmen oldu.

ESKİŞEHİR: CHP’li Yılmaz Büyükerşen, 5’inci kez belediye başkan seçildi.

GAZİANTEP: AK Parti’nin tek kadın il belediye başkan adayı Fatma Şahin, CHP’nin aday çıkarmayarak İYİ Parti’nin bir kez daha belediye başkanı seçildi.

HATAY: 2014 yılındaki seçimlerde AK Parti’den ayrılarak CHP’nin adayı olarak seçime giren Lütfü Savaş Millet İttifakı’nın ortak adayı olarak girdiği seçimi kazandı.

KAHRAMANMARAŞ: AK Partili Hayrettin Güngör, Cumhur İttifakı’nın ortak adayı olarak girdiği yarışta seçimi kazanan isim oldu. 

KAYSERİ: Cumhur İttifakı’nın ortak adayla girdiği Kayseri’de AK Parti’nin adayı Memduh Büyükkılıç, rakiplerine fark attı.

KOCAELİ: AK Partili Tahir Büyükakın Cumhur İttifakı’nın adayı olarak girdiği seçimde, Millet İttifakı’nın adayı İYİ Partili Serdar Kaman’la yarıştı. Büyükakın seçimi rahatlıkla kazandı.

KONYA: Konya’daki yarış da ittifaklar arasında geçti. Cumhur İttifakı’nın adayı AK Partili Uğur İbrahim Altay ile Millet İttifakı’nın adayı İYİ Partili Oğuz Şimşek’in yarıştığı seçimde,  kazanan taraf Cumhur İttifakı’nın adayı Altay oldu.

MALATYA: Cumhur İittifakı’nın AK Partili adayı Selahattin Gürkan ile Millet İttifakı’nın adayı CHP’li Soner Gökçe arasında geçen yarışın kazananı Cumhur İttifakı oldu.

MANİSA: Cumhur İttifakı, Millet İttifakı’na fark attı. AK Parti’nin aday çıkarmayarak MHP’nin adayı Cengiz Ergün’ü desteklediği Manisa’da, CHP de İYİ Parti’nin adayı Orkun Şıktaşlı’yı desteklemişti. Manisa’da Cumhur İttifakı’nın adayı MHP’li Ergün yüzde 53’le seçimi kazandı.

MARDİN: Mardin’deki yarış AK Parti’nin adayı Mehmet Vejdi Kahraman ile HDP’nin adayı Ahmet Türk arasında geçti. HDP’nin adayı yarışı kazanan isim oldu.

MERSİN: Mersin’de, Cumhur İttifakı tek adayla, İYİ Parti ve CHP ise ayrı ayrı adaylarla seçime girdi. MHP’den istifa ederek İYİ Parti’ye geçen mevcut başkan Burhanettin Kocamaz aday olamayınca, İYİ Parti bu ilde seçimlere giremedi. CHP’nin Vahap Seçer’le, Cumhur İttifakı’nın ise MHP’li Hamit Tuna ile yarıştığı Mersin’de adaylar arasında kıran kırana bir yarış yaşandı. İpi göğüsleyen isim ise CHP’li Seçer oldu.

TARTIŞMALI ADAYLAR ELİ BOŞ DÖNDÜ
∂ CHP’nin Muğla’dan Belediye Başkan adayı göstermediği Mehmet Kocadon, Demokrat Parti’den aday olmuştu. Kocadon sadece yüzde 2,5 oy alabildi.
∂ MHP’den ihraç edilen Erhan Usta bağımsız olarak Samsun Belediye Başkan adayı olmuştu. Usta yüzde 21 oyla üçüncü olabildi.
∂ CHP’de adaylık sürecinde Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün tekrar aday gösterilmemesi sonrası parti içinde büyük tartışma yaşanmıştı. DSP’den aday olan Sarıgül umduğunu bulamadı. CHP’li Muammer Keskin yüzde 48.5 oyla birinci gelirken, Sarıgül yüzde 29’da kaldı.
∂ ÖDP Genel Başkanı Alper Taş’ı Beyoğlu Belediyesi’ne aday gösteren CHP istediği sonucu alamadı. Taş, AK Partili Haydar Ali Yıldız’ın arkasında kalarak yüzde 44 oy alabildi.
∂ Saadet Partisinden Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan eski bakan İdris Naim Şahin de umduğunu bulamadı. Eski Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile yarışan Şahin yüzde 25,74 oyda kaldı.

İSTANBUL BIÇAK SIRTI
İSTANBUL: 
Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım ile Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu arasında kıyasıya bir yarış yaşandı. Sandıkların yüzde 80 oranında açıldığı İstanbul’da Yıldırım, seçimi 2 puan önde götürdü. HDP’nin aday çıkarmadığı İstanbul’da, seçim sonuçlarına bakıldığında HDP’nin İmamoğlu’nu desteklediği görüldü. Cumhur İttifakı 24 Haziran milletvekili seçimlerinde yüzde 50,6 oy almıştı. Dünkü seçimlerde de yüzde 50’ye yakın oy alan Cumhur İttifakı’nın çok az oy kaybettiği görüldü.

İZMİR: Cumhur İttifakı’nın eski bakan AK Partili Nihat Zeybekçi ile katıldığı seçimlerde Millet İttifakı’nın adayı CHP’li Tunç Soyer yarışı kazandı. HDP bu ilde de aday çıkarmayarak, CHP’nin adayına destek verdi.

BURSA: Cumhur İttifakı’nın mevcut başkan AK Partili Alinur Aktaş’la seçime girdiği Bursa’da, millet ittifakı adayı Mustafa Bozbey arasında kıran kırana bir yarış yaşandı. Bu ilde ipi göğüsleyen taraf Cumhur İttifakı oldu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Erzurum Seçimleri | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0850 302 20 29, +90 442 234 95 52 pbx GSM: +90 530 172 64 10 | Faks : + 90 442 234 26 41 | Haber Yazılımı: CM Bilişim