• Erzurum2 °C
  • Erzincan7 °C
  • Ağrı6 °C
  • Ankara11 °C
  • İstanbul12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kararsız MHP'liler 'evet' diyecek
03 Nisan 2017 Pazartesi 10:36

Kararsız MHP'liler 'evet' diyecek

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, referandum öncesi çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yalçın, MHP'deki kararsızların oranının düştüğünü ve "evet" oylarının yükseldiğini açıkladı

Erzurum Seçimleri/ MHP'nin iki numaralı adamı Semih Yalçın, refernadum öncesi partiyle ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yalçın, Akşam gazetesine verdiği röportajda 'hayır' çıkması halinde yeni bir lider arayışına girmeyeceklerini açıkkladı.

İŞTE O RÖPORTAJ

.Referandum ile ilgili son durum ne?Evetler mi önde, hayırlar mı?”

NET VE RAHAT “EVET” ÇIKACAK

Anketlere göre değil sahada gezen bir isim olarak söylüyorum “evet” oyları çok rahat bir şekilde önde. Herhangi bir sıkıntı gözükmüyor. 16 Nisan’da net ve rahat şekilde “Evet” sonucu çıkacak.

Kararsızlar konusu tartışmanın odağında. Ak Parti içinde kararsızlar azaldı ancak MHP içinde halen yerini koruyor diyenler var.

HERKESE İBRET OLSUN

Yüksek oranda kararsız yok. MHP Genel Merkezi kendi tabanını iyi bilen bir yönetime sahip. Elazığ mitingini yapamaz diyenlere ibret olarak gösteriyorum Erzurum’u Kayseri’yi. Partililerimiz “Evet” oyu kullanacaktır. Kararsız var mıdır mutlaka olur. Ancak 16 Nisan’a doğru gidişatta kararsızlar “Evet”e yöneleceklerdir. Çok net bir şekilde partililerimiz MHP Genel Merkezi'nin düşüncesi doğrultusunda “Evet” oyu kullanacaktır.

 


Elazığ ve Erzurum mitingi için muhaliflerden mitingleri AK Parti’nin yaptığına dair birtakım iddialar geldi.

POLİTİK ÇIKIŞI HAZMEDEMİYORLAR

 

Önce bu iddia sahipleri alan bomboştu dediler. Sonradan alanın dolu olduğu ortaya çıktı. Bu sefer AK Partiler geliyor şekliyle başka bir moda geçtiler. MHP’nin politik işlev ve çıkışını hazmedemeyenler aleyhte propaganda peşindeler. Elâzığ’da olumsuz havaya rağmen insanlar o sahaya gelip Sn. Bahçeli’yi dinlediler. İçlerinde AK Partili vatandaşlarımız yoktu. O söylediğiniz malum çevreler genel merkezle taban arasında bir itilaf yaratmak suretiyle MHP Genel Merkezi'nin seçmene tesir edemediği şeklinde bir sonuç çıkarmaya çalışıyorlar.

Irak'a askeri seçenek değerlendirilmeli Devletin bekasına dönük tehdidi parlamenter sistem gideremez diyorsunuz. Muhalefet de yeni sistemin nasıl giderebileceğini soruyor.

ŞİDDETLE İHTİYAÇ VAR

15 Temmuz süreci, mevcut durumun sorunlara çözüm üretemediğini ortaya koydu. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle başlayan yönetim karmaşası, zamanla fiilî yönetim tarzını ortaya çıkardı. Türkiye’nin parlamenter sistem geleneği temelinden sarsıldı. Karmaşa üreten yeni yönetim tarzı, hukuksuzluğu, hukuksuzluk da tehditleri tetikledi. Mevcut yapı Türkiye’nin sorunlarını çözemiyor, aksine daha çok içinden çıkılmaz hâle getiriyor. Kerkük’te yaşanan bayrak krizi için ne dersiniz? Bu durum devam ederse Türkmen ve Kürtler arasında çatışma çıkabilir mi? Bu konu Irak’ın toprak bütünlüğüyle, Türkiye’nin güvenliğiyle ve soydaşlarımızın varlığıyla alakalı. Türkiye hinterlandı olan topraklarda hayati çıkarlarını korumak zorunda.

MUHALEFET YALAN BEYANDA BULUNUYOR

Partinizden ihraç edilen isimler "seçimler ertelenecek" iddiasını gündeme taşıyor. Buradaki amaç nedir sizce?

Bu; onların hüsnü kuruntusu, hatta beklentisi. Asıl amaçları dikkat çekerek basında yer almaya çalışmak. Kendi mizansenlerini ortaya koyuyorlar. Şimdi o isimler bir dönem Mhp’de genel başkanlık yarışına girdiler bunda başarılı olamadıklarını gördüğünde bu sefer “hayır” propagandasının arkasına saklanmaya çalıştılar. Eğer MHP “hayır” deseydi “evet” diyeceklerdi.

AK Partiyle MHP’nin ortak miting yapacak beklentisi vardı. Ancak Başbakan da açıklama yaptı ki; yapılmayacak.

ORTAK MİTİNG OLMAYACAK

Hedefte aynıyız diye iki siyasi partinin tek bir parti gibi propaganda yapması rahatsızlık meydana getirir. Buna gerek yok. Ortak mitingle elde edileceği umulan sonuç ayrı yapıldığında daha fazlasıyla ortaya çıkar. Aslında ne Sn.Başbakan ne de Genel Başkanımız biz ortak miting yaparız dedi. Bu beklenti neden bu kadar arttı, onu anlamak zor.

Referandumdan “Evet” çıkması halinde Sn. Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olabileceği yönünde bir iddia ortaya attı Melih Gökçek. Sn Bahçeli cevap verdi ancak böyle bir beklenti hakim sanırım

SİYASİ KİMLİKLER AYRI

Bu tür iddiaları veya beklentileri çok da kötümser olarak yorumlamamak lazım. Ama genel başkanımız net bir şekilde bunun böyle olmaması gerektiğini ifade etti. Beklenti neden öyle oluyor? 15 Temmuz’la birlikte Mhp’nin dik durduğunu vatandaş görüyor ve kendince Genel Başkanımızı bir yere koyuyor.”

Ülke bütünlüğü konusunda iktidar partisiyle hemfikiriz, bundan rahatsızlık duymamak lazım. iki ayrı siyasi kimlikle de bunlar gerçekleşebilir. Sn. Bahçeli Cumhurbaşkanı adayı olur mu?

SIRASI DEĞİL

İsterse olur. Şu anda böyle bir tartışma yok böyle bir konuyu gündeme getirmiş değiliz.Bunu konuşmak için erken. Zamanı geldiğinde konuşulur Muhalefet yeni sistemin federal yapıya dönüşümüne müsait olduğunu düşünüyor. Ne dersiniz? O kadar da yanlış bir iddia bulunuyorlar ki. Şimdi 18 maddeye bakınız lütfen neresinde eyaletle ilgili bir kanun değişikliği var veya neresinde rejim değişikliği var. Eyalet sistemine geçiş bir kanun meselesidir. Cumhurbaşkanı kanun çıkaramaz ki.

-Türkiye AB’ye, ABD’ye ve Rusya’ya muhtaç bir ülke değil.

-Türkiye-AB ilişkileri hiç olmadığı kadar sorunlar ve çelişkilerle malul.

-MHP’nin siyasette dominant rol oynaması muhalif kesimlerce kıskanılıyor.

TARİHİMİZDE DİKTATÖR YOK

Tek adam, diktatörlük iddiaları için ne diyorsunuz? Muhalefet bu argümanı çok kullanıyor.

Türk milleti kendi bağrından başına geçireceği insanı seçer, diktatör çıkarmaz. Bizde diktatör hiçbir zaman olmadı. Çok kuvvetli sultanlar gelmiştir. Çok dirayetli liderler gelmiştir. Atatürk çok dirayetli önemli bir isimdi ama diktatör değildi. Tek adam diyebilirsiniz. Her tek adam, diktatör demek değildir. Millet lider olarak başına getirir ve o da güçlü bir liderlik ve devlet adamlığı yaparsa hep onun dediklerini yapar. O zaman güçlü lider, tek adam gibi gözükür. Bu şekildeki tek adamlıkta halkın kabullenişi, sevgisi vardır.

İKTİDAR ERKEN SEÇİMİ TERCİH ETMEYECEKTİR

16 Nisan’da “evet” çıkarsa erken seçim olur mu olmaz mı tartışmaları var. Erken seçim bekliyor musunuz?

“Evet” çıkınca neden erken seçime gidilsin? Referandumda halkın çoğunlukla “Evet” demesi “Yolunuza devam edin, arkanızdayız.” anlamına gelir. O zaman seçime gerek kalır mı? Ayrıca hem Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Sn.Bahçeli erken seçim yapılmayacağını defalarca vurguladılar. İki yıl mevcut yapıyla yola devam edilmesi bir zaruret.

BU ZAMANA İHTİYAÇ VAR

Muhalefet “evet” çıkarsa iki yıllık süreçte kaos yaşanacak diyor. Sonuçta parlamenter sistem devam edecek diyorlar.

“Evet” sonrasında bilakis normalleşme olacak. 15 Temmuz, Türkiye’nin anormal şartlar altında olduğunu ortaya koydu. Onun normalleşebilmesi için “Evet”e ülkenin ihtiyacı var. Siz yasamayı müstakil hale getiriyorsunuz. Yasamanın içinden yürütmeyi çıkarmıyorsunuz yürütmeyi kendi başına çıkarıyorsun. Yasamayla ilintili olarak bir sistem vücuda getiriyorsunuz.

“Halk oylamasından ‘hayır’ çıkarsa ne olur? Sn. Bahçeli kaos olur demişti ancak o görüşe katılmayanlar var.

KRİZLERİ DERİNLEŞTİRİR

Burada “hayır” bizce çözümsüzlük krizini derinleştirir. “Hayır” çıkması hukuksuzluğu meşrulaştırır. Onun için bu sistemi getirmek zorundayız. “Hayır” çıkarsa yeni tedbirler alınır o ayrı bir şey. Biz 15 Temmuz’dan sonra normalleşmemiz gerekir dedik, Mecliste bunu çözelim dedik. Halka gidelim hakem olsun dedik. Yolu açtık. Haksız mıydık? 15 Temmuz’u hep birlikte yaşamadık mı? Böyle hadise yaşanmaması için sonucun böyle çıkması büyük zaruriyet.

“Hayır” çıkarsa MHP içindeki muhalif isimlerin de varlığı altında MHP’de bir lider arayışı olur mu?

O İSİMLER ARTIK SİYASİ ATIK”

“Hayır” çıkması halinde biz yolumuza devam ederiz. Biz köklü bir siyasi partiyiz. Hayır çıkması partimiz içinde lider sorununu ya da çatışmayı getirmez. Geçmiş dönemde bazı huzursuzluklar olduğu doğrudur. Ama o isimlerin bir kısmının partiyle ilişkileri kesildi. Yani siyasi atık durumundalar. Partiden itildiler atıldılar ne derseniz deyin. Onların partiyle ilgisi kalmadığı için bunlara muhalefet demek de çok doğru değil. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Erzurum Seçimleri | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0850 302 20 29, +90 442 234 95 52 pbx GSM: +90 530 172 64 10 | Faks : + 90 442 234 26 41 | Haber Yazılımı: CM Bilişim